Plastflaskor för livsmedel – att tänka på

Hitta Sveriges alla företag!

Valen är många och man kan lätt känna sig överväldigad när det kommer till att välja rätt plastflaska till rätt ändamål. Därför har vi skrivit ihop en guide som ska underlätta för dig i processen av valet av plastflaskor för livsmedel. Den första frågan som du måste ställa dig är vem och vad är plastflaskan till för? Har du svaret på dessa frågor? Bra, då kan du gå vidare till nästa steg i processen till att få en färdig produkt.

PET-flaska eller PE-flaska?

Vilket material vill du att din plastflaska ska ha produceras av? Du kan välja antingen mellan PET-flaska eller PE-flaska. Välj efter just ditt ändamål. Plastflaskor går att få i livsmedelsgodkänd återvunnen plast. Eftersom de är för livsmedel kan de vara skönt att veta för dig att alla PET-produkter har hög syrebarriär och visar innehållet på ett fint sätt.

Om du letar efter en liten PET-flaska så finns det i de i blandade storlekar mellan 40-300 ml. Är din produkt större än så, kan du välja en plastflaska i storlekarna mellan 330-500 ml. Behöver du ytterligare större plastflaskor så faller valet oftast på en flaska för livsmedel som rymmer 750-2000 ml. Gemensamt för de alla är att de är livsmedelsgodkända både i vanlig och återvunnen PET.

plastflaskor för livsmedelDesign

Nu när du vet vilken volym din plastflaska har kan du gå över till att tänka på vilken färg kapsylen ska ha – ska den vara vit, röd, svart, grön, blå eller orange? Du väljer själv om du vill att den ska vara påskruvad från första början eller om de ska komma i en kartong bredvid. Tänk på att smakfulla flaskor kan sälja mer så välj gärna något tryck som går bra ihop med etiketten och trycket. Tänk på att plastflaskan oftast är rund och att etiketten går hela vägen runt mellan framsidan och innehållet. Vill du ha screen-tryck på flaskan är det ett bra sätt att slippa använda onödiga produkter som mer plast eller papper.

Det finns även möjlighet till hotfilling, UV-skydd och flaskor med squeeze-funktion.

PE-flaska

Är du istället ute efter en PE-flaska så finns de i storlekar mellan 100-1500 ml. De finns i HDPE, ett material som är väldigt tåligt och säkert.

Läs andra spännande guider här.