Däck & Fälg – En informationsbank om dina hjul

Hitta Sveriges alla företag!

däck och fälg

Hösten övergår snart i vinter i större delen av landet. Det kan då vara läge att byta bilens sommardäck till vinterdäck – med eller utan dubbar. Vill du kunna köra säkert och tryggt i vinter är Däck & Fälg en lämplig webbplats.

När ska jag byta till vinterdäck?

Enligt lag har man rätt att byta till dubbdäck redan den 1 oktober, dock måste det finnas vinterdäck på bilen från den 1 december om vinterväglag råder. Givetvis gäller detta även släpkärror.

Vad finns det för krav på vinterdäck?

Däcken skall ha ett mönsterdjup om minst 3 mm. Däcken skall ha korrekt lufttryck, något som står i bilens instruktionsbok. Man kan enkelt fylla på luft själv vid exempelvis en mack. Det är dessutom inte tillåtet att köra vinterdäck med dubbar där det är uttryckligen förbjudet (exempelvis på gator i Stockholms innerstad). Dubbarna river upp partiklar i asfalten som kan vara hälsovådliga i för stora mängder.

Vad kan jag göra av mina sommardäck?

Dina sommardäck är naturligtvis lika viktiga och skall gärna förvaras i exempelvis ett garage som håller undan dessa från väder och vind. Hemsidan ger information om så kallade däckhotell där du kan förvara sommardäcken. Ibland ingår även själva däckbytet, vilket är bra för dig som känner dig osäker på hur hårt däcken skall skruvas åt eller helt enkelt inte har plats att göra det.

Hur åtgärdar jag skadade fälgar?

Det finns en rad olika guider på internet som kan vara passande för att vägleda dig. Du kan få råd om hur du fixar repor, lackerar och putsar fälgarna. Känner du att uppgiften är övermäktig kan du enkelt vända dig till en verkstad som sysslar med däck eller bilar i allmänhet.

Varför ska jag besöka Däck & Fälg?

Däck & Fälg erbjuder en välsorterad blogg med tips om hur du tar hand om däck och fälgar. På webbplatsens däckblogg kan du städigt hytta nyttig information om din bils däck.